Cesta našeho vína

Antonín Bukovský st. a Marie Bukovská

ZAKLADATELÉ

Ing. Antonín Bukovský, absolvent Střední školy vinařské v Modré, VŠZ Brno, fakulta Lednice, žák profesora Viléma Krause. Zkušený vinohradník a zemědělec s celoživotní praxí. Paní Marie Bukovská, původně zaměstnaná u plemenářského podniku Brno, celý život v zemědělské praxi. Využili možnosti začít samostatně hospodařit a společně vybudovali rozsáhlý viniční komplex. To se podařilo díky jejich nesmírnému osobnímu úsilí a vytrvalosti. 

Jak to všechno začalo?

HISTORIE VINAŘSTVÍ

Nejprve vznikla malá zemědělská firma. Hospodářství mělo dva hektary, z toho půl hektaru vinic. Po dvou letech se podařilo získat do nájmu další pozemky, takže byla celková výměra 51 ha. Pěstovali jsme, mimo obilnin okurky a papriky. Zkoušeli jsme i školku. V roce 2003 se podařilo na význačné ploše vysadit vinice a koupit sklep od firmy Vinium Velké Pavlovice. Tím vzniklo Vinařství Bukovský, jak ho známe dnes.

Jak se rodí naše víno?

NÁŠ KONCEPT
V současné době vyrábíme široké spektrum vín z klasických i nových odrůd. Ve většině máme na výběr vícero klonů, takže jsme schopni produkovat tzv. klonové výběry.
 

Na co se zaměřujeme

NAŠE VIZE
Šetrným sběrem hroznů a zpracováním bobulí směřujeme k produkci vín s minimálním použitím chemie ve vinici i sklepě. K výrobě bílých a růžových vín používáme převážně moderní postupy a technologie, u červených vín pak dáváme přednost tradičním metodám. Při školení vína jsme trpěliví, víno má čas vyzrát v akátových nebo dubových sudech a následně i v lahvích.

Protože jsme z Modrých hor, naším cílem je vyrábět špičková moravská růžová a červená vína s vlastním rukopisem a charakterem.
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz