A Dunaj... máte? Máme!

Neznámá ač známá odrůda.

Návrh bez názvu (1)

 

S tímto vínem se u nás můžete potkat už delší dobu, minimálně od roku 2012 (pár lahví máme ještě schovaných). V srdci nám určitě zůstal ročník 2015, který byl dokonalý a taky rychle pryč, podobně jako Dunaj z roku 2016. 

 

Ale kdo Dunaj ještě nezná...

Je to odrůda, která byla vyšlechtěna na Slovensku v roce 1958 Dorotou Pospíšilovou a jejím kolektivem. Vznikl křížením odrůd (Muscat Bouschet x Oporto) x SvatovavřineckéMateřský semenáč Muškát Bouchet x Oporto, který vznikl křížením v roce 1951, vynikal mimořádně vysokou kvalitou, ale byl náchylný ke sprchávání, proto ho dále křížila se Svatovavřineckým. Tento semenáček byl více než 20 let sledovaný a na Slovensku je od roku 1997 zaregistrovaný v Odrůdové knize, což u nás stále není.

Dunaj je relativně raná odrůda. Sice raší později (což je dobře na ochranu před jarními mrazíky), ale kvete mezi prvními odrůdami. Není moc náročný na polohu a půdu.

Vína z této odrůdy připomínají svým typem portská vína. Mladá mívají rubínovou barvu, starší vyzrálá vína mají charakteristickou čokoládovou příchuť.

Dunaj, který máme momentálně v nabídce je suchý a má tmavě rubínovou barvu. Vůni i chuti dominují přezrálé třešně, kompotované višně... No ochutnejte sami :).

 

603-1_dunaj-2020--suche-cervene-vinoDunaj 2020

 

 

POSPÍŠILOVÁ DOROTA a kol. Ampelografia Slovenska. Bratislava 2005. ISBN 80-969350-9-7.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz